Norovirus

Norovirus

Het norovirus en diarree

De zeer besmettelijke norovirussen zijn verantwoordelijk voor het merendeel van de niet-bacteriële gastro-enteritis. Ze verspreiden zich bijzonder snel waar veel mensen in een nauwe ruimte samenkomen – bijvoorbeeld in kleuterscholen, scholen, ziekenhuizen of bejaardentehuizen.

Van de besmetting tot de uitbraak van de infectie duurt het over het algemeen enkele uren tot twee dagen.

Symptomen van het norovirus

De symptomen omvatten misselijkheid, hevig braken, buikkrampen en diarree. Vooral voor kinderen en bejaarde of verzwakte mensen kan het sterke vochtverlies erg gevaarlijk worden. In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen echter na twee tot drie dagen en genees je zonder blijvende gevolgen.

Besmetting met het norovirus

Norovirussen kunnen van mens op mens, maar ook via voorwerpen overgedragen worden. Ze kunnen bijvoorbeeld overleven op voorwerpen als handdoeken, deurklinken of wc-brillen. Zelfs temperaturen tot +60 graden Celsius kunnen ze een aantal minuten verdragen. Nog tot twee dagen na de acute fase blijft de ziekte besmettelijk. In de ontlasting blijven de virussen zelfs tot een aantal weken na de infectie aantoonbaar.

Behandeling van het norovirus

Diarree en braken onttrekken veel vocht aan het lichaam, en daarom moet je veel drinken. In de apotheek zijn er speciale elektrolytenmengsels verkrijgbaar, waarmee de verloren mineralen en suikers aangevuld kunnen worden. Zeker bij baby’s en jonge kinderen kunnen dergelijke mengsels levensreddend zijn.
Vanaf 6 jaar kan IMODIUM® gebruikt worden, om de symptomen van diarree te behandelen en zo de waterhuishouding te normaliseren.

Preventie norovirus

Er bestaat geen inenting tegen het norovirus. De enige bescherming tegen besmetting is een goede hygiëne:

  • Handen wassen na elk wc-bezoek of voor het eten of bereiden van eten. Beschik je over 2 wc’s in huis, reserveer er dan eentje tijdelijk voor de zieke alleen.
  • Voedsel zoals vruchten en sla moeten grondig gereinigd worden.
  • Voedsel moet goed gaar gekookt worden.
  • Wie ziek wordt door het norovirus, moet het contact met anderen enkele dagen (minstens twee dagen na het einde van de acute fase) beperken. Vermijd zeker contact met jonge kindjes of ouderen. Ook verzwakte personen ontzie je best even.
  • Zieken moeten absoluut hun eigen handdoek en voorwerpen voor lichaamsverzorging gebruiken.
  • Het bestek moet in de vaatwasser gewassen worden op het hoogste programma.
  • Was beddenlakens, handdoeken en kleding van de zieken - zo mogelijk - bij minstens 60 graden Celsius.
×
;