De werkzame stof van IMODIUM®: loperamide

Werkzame stof

Loperamide is in België sinds 1974 verkrijgbaar onder de naam IMODIUM® en wordt gebruikt voor de behandeling van de symptomen van diarree.

Wat gebeurt er bij diarree in de darm?

De meeste mensen kennen de typische symptomen van diarree: te frequente en te vloeibare ontlasting. Wat gebeurt er bij diarree in je darm?

Bij diarree hebben we altijd te maken met drie veranderingen in de darmfunctie:

 • Een versterkte darmbeweging:
  je darm werkt sneller dan normaal, waardoor de darminhoud sneller naar de uitgang geleid wordt.
   
 • Verminderde vochtopname uit de darm:
  bij een normale vertering worden in de darm vocht, elektrolyten en voedingsstoffen uit de voeding opgenomen. Door de versterkte darmbeweging heeft het lichaam daar echter minder tijd voor. Daarom blijft de ontlasting vloeibaar. Aangezien het lichaam nu minder vocht en voedingsstoffen krijgt, bestaat het gevaar van dehydratatie (uitdroging).
   
 • Versterkte afscheiding of secretie:
  tegelijk geeft het lichaam meer vocht en elektrolyten in je darm af. De ontlasting wordt daardoor steeds vloeibaarder en de ontlastingsdrang sterker.

 

Loperamide werkt deze functiestoornissen in je darm tegen

De werkzame stof loperamide werkt de drie hierboven genoemde functiestoornissen tegen, zodat de ontlasting weer vaster en uitdroging voorkomen wordt.
Loperamide zorgt in je darm voor het herstel van de normale darmbeweging. Daardoor blijft de voeding langer in je darm en kan je lichaam er meer vocht en voedingsstoffen uit opnemen. Daarnaast wordt de versterkte afscheiding van vocht en elektrolyten in je darm weer genormaliseerd.

 

Eigenschappen van loperamide

 • Loperamide werkt uitdroging bij diarree tegen doordat het de opname van vocht en elektrolyten verbetert.
 • De duur van je diarree kan met loperamide aanzienlijk verkort worden. 
 • Loperamide helpt je lichaam de stoelgang snel opnieuw in te dikken en helpt je natuurlijke evenwicht te herstellen. Dit natuurlijke evenwicht zal ervoor zorgen dat ziekteverwekkende kiemen opnieuw minder vat op je darm krijgen.
 • Loperamide spant de spier van je anus tijdelijk op. Hierdoor voorkomt loperamide dat je plots stoelgang verliest en worden gênante situaties je bespaard.

 

Combinatie van Loperamide en Simeticon

Naast loperamide (2mg) bevat IMODIUM® Duo ook de werkzame stof simeticon (125mg), om klachten van gasvorming in de buikholte te verlichten. Simeticon zorgt ervoor dat de gasbellen, die krampen en een opgezet gevoel veroorzaken in de dunne darm, oplossen. IMODIUM® Duo behandelt doeltreffend acute diarree die gepaard gaat met ongemakken zoals winderigheid, krampen en een opgeblazen gevoel.

×
;