Veelgestelde vragen over diarree

Wat moet ik doen als ik niet zeker weet waardoor mijn terugkerende diarree wordt veroorzaakt?

Als uw diarree blijvend of terugkerend is of gepaard gaat met bloed of andere symptomen, moet u uw arts raadplegen – vooral als u onlangs in een minder ontwikkeld land bent geweest. Als er geen duidelijke reden is voor uw diarree en u lijkt geen van de oorzaken te hebben die op deze website beschreven staan, kan het te wijten zijn aan voedselintolerantie, of misschien gewoon aan stress. IMODIUM® kan in een aantal van deze gevallen helpen, maar het is belangrijk eerst advies te vragen aan uw arts of apotheker.

Welke behandeling is voor mij geschikt als ik hopeloos ben in het inslikken van tabletten?

Maak je geen zorgen, wanneer diarree de kop opsteekt kan je nog altijd snel verlichting krijgen met IMODIUM® Instant orodispergeerbare tabletten. Deze tabletten zijn zodanig gemaakt dat ze binnen enkele seconden op je tong smelten, zonder dat je water nodig hebt.

Waarom lijk ik altijd diarree te hebben wanneer ik grote hoeveelheden eet en drink?

Wanneer je te veel eet en drinkt, moet je spijsvertering te snel werken, wat diarree kan veroorzaaken. Probeer dus altijd verstandig te eten en vermijd overdaad! Als je toch diarree krijgt, kan één dosis IMODIUM® Instant orodispergeerbare tabletten of IMODIUM® Capsules de symptomen snel verlichten en je weer op de been helpen.

Wat moet ik doen als mijn kinderen diarree krijgen?

Kinderen zijn minder goed in staat om te gaan met verlies van lichaamsvocht door diarree dan volwassenen; het belangrijkste is dus het vocht snel opnieuw op peil te brengen. Je apotheker kan je orale rehydratatiebehandelingen geven, maar als het probleem blijft aanhouden of als het kind jonger is dan 6 jaar, is het aangeraden uw arts te raadplegen.

Kinderen ouder dan 6 jaar kunnen worden behandeld met IMODIUM®.

In ons hoofdstuk diarree bij kinderen vind je meer informatie hierover.

Ik schaam me om een geneesmiddel tegen diarree te vragen bij de apotheker. Wat kan ik doen?

Diarree kan op veel manieren onaangenaam zijn, vooral als je bij de apotheker staat en er staat nog een hele rij wachtenden achter je. Maar denk eraan dat diarree een van de meest voorkomende klachten is waarmee je apotheker te maken krijgt. Apothekers zijn opgeleid om je professioneel advies te geven en begrip te tonen en zij kunnen je de juiste IMODIUM®-behandeling aanbevelen. Als je jezelf erg schaamt, waarom vraag je dan niet of je de apotheker privé kunt spreken?

Waarom krijg ik vaak diarree tijdens mijn maandstonden?

Helaas krijgen veel vrouwen diarree tijdens hun menstruatie. Er wordt verondersteld dat dit wordt veroorzaakt door hormonale wijzigingen. Maar laat het je maand niet vergallen; je kunt de symptomen efficiënt behandelen met IMODIUM®.

Voor meer informatie, neem een kijkje bij diarree tijdens je menstruatie.

Mijn maag reageert vaak gevoelig op sterk gekruid voedsel. Wat kan ik daaraan doen?

Sterk gekruid voedsel is een veel voorkomende oorzaak van diarree – sommige spijsverteringsstelsels kunnen dit gewoon niet aan. Als je graag sterk gekruid voedsel eet en het liever niet wilt laten, zorg er dan voor dat je een geneesmiddel tegen diarree bij de hand hebt! Eén dosis IMODIUM® Instant orodispergeerbare tabletten of IMODIUM® Capsules kan je symptomen snel verlichten.

Wanneer ik last heb van diarree, heb ik ook krampen, voel ik me opgeblazen en heb ik last van winderigheid. Wat kan ik doen om al deze symptomen te behandelen?

Bij veel mensen gaat diarree gepaard met andere onaangename symptomen, zoals maagkrampen, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Deze worden veroorzaakt door een teveel aan gas in de darmen. IMODIUM® Duo heeft het extra bestanddeel simeticon om dit aan te pakken naast de behandeling van de symptomen van diarree. IMODIUM® Duo is verkrijgbaar in gemakkelijk in te nemen tabletvorm.

Wanneer ik een speech moet geven, word ik zo zenuwachtig dat ik maagproblemen krijg. Hoe komt dat?

Diarree die wordt veroorzaakt door angst om in het openbaar te moeten presteren, komt zo vaak voor dat hij zelfs een eigen naam heeft – PAD (Performance Anxiety Diarrhoea) of faalangstdiarree. Als je weet dat je hieraan lijdt, kan je IMODIUM® Instant orodispergeerbare tabletten voorzien. Dit kan u het vertrouwen geven dat je nodig hebt om het beste van uzelf te geven.

Voor meer informatie, neem een kijkje bij Stress en diarree.

Kan IMODIUM® verstopping veroorzaken?

IMODIUM® veroorzaakt zelden verstopping. Indien je jezelf aan de aanbevolen dosis houdt, kan IMODIUM® je doeltreffend verlossen van diarree, vaak al met één dosis. Denk er echter aan dat je darm bij diarree vaak helemaal leeg is. Daarna kan het één à twee dagen duren voor deze zich opnieuw vult.

Mag ik IMODIUM® gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Het is niet aanbevolen IMODIUM® te gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding. Vraag je arts of apotheker om een alternatieve behandeling.

Zijn orale rehydratatieoplossingen een behandeling voor diarree?

Orale rehydratatieoplossingen zijn bedoeld om verloren vocht en elektrolyten (‘zouten’) in het lichaam te vervangen om dehydratatie te voorkomen. Ze behandelen de symptomen van diarree niet.

Voor meer informatie, neem een kijkje bij het hoofdstuk Oorzaken van diarree.

Mogen kinderen IMODIUM® gebruiken?

Alleen kinderen vanaf 6 jaar mogen IMODIUM® gebruiken. Bij kinderen jonger dan 6 jaar kan je orale rehydratatieoplossingen gebruiken om uitdrogingsverschijnselen door diarree te voorkomen. Meer informatie hierover vind je in het hoofdstuk Diarree bij kinderen.

Is het niet beter diarree zijn gang te laten gaan om van de microben af te raken?

Sommige mensen denken dat diarree een middel is waarmee het lichaam de microben 'wegspoelt' die volgens hen de diarree veroorzaken, en dat geneesmiddelen tegen diarree werken als een kurk, waardoor de microben in het lichaam blijven zitten.

Dit strookt echter niet met de werkelijkheid.

Hoewel microben of eigenlijk bacteriën diarree kunnen veroorzaken, is de oorzaak bij veel mensen gewoon stress of angst, of gewoon een verandering van klimaat. Als er bacteriën aanwezig zijn, pakt het immuunsysteem van het lichaam deze meestal wel aan. Maar intussen kan IMODIUM® ervoor zorgen dat je jezelf  beter voelt en je je gewone activiteiten kunt voortzetten.

Door IMODIUM® te gebruiken, kunt u helpen het verlies van waterige stoelgang te voorkomen. Deze zorgt namelijk voor verlies van vitale vloeistoffen en voedingsstoffen uit je lichaam. Als de symptomen echter blijven aanhouden, moet je advies inwinnen bij je dokter of apotheker.

Heb ik een voorschrift nodig voor IMODIUM®?

Neen, IMODIUM® capsules, orodispergeerbare tabletten en IMODIUM®  Duo zijn zonder voorschrift verkrijgbaar bij de apotheker.

Wat is diarree?

Wanneer je spijsvertering normaal werkt, gaan voedsel en vloeistoffen van de maag naar de dunne darm en vervolgens naar de dikke darm. De dunne en de dikke darm zijn aan de binnenkant voorzien van cellen die de nutriënten (voedingsstoffen) en het water absorberen die het lichaam nodig heeft.

De rest van het voedsel en het water verlaat vervolgens het lichaam in de vorm van stoelgang.
Wanneer deze cellen geïrriteerd raken, kan de normaal gezien trage, golfachtige beweging van de darmen overactief worden, waardoor voedsel en vloeistoffen te snel door de dikke darm gaan, waardoor er minder door het lichaam wordt geabsorbeerd. Het resultaat hiervan is waterachtige stoelgang, beter gekend als diarree.

Voor meer informatie, neem een kijkje bij Oorzaken van diarree.

Waardoor wordt acute (kortstondige) diarree veroorzaakt?

Acute diarree kan worden veroorzaakt door veel verschillende oorzaken. Enkele voorbeelden:

  • Virale of bacteriële infectie
  • Allergie of intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen
  • Te veel sterk gekruid of vet voedsel eten
  • Te veel alcohol drinken
  • Stress
  • Menstruatie

Voor meer informatie over acute diarree en de behandeling ervan, neem een kijkje bij Feiten over diarree.

Moet ik diarree behandelen?

Kortstondige aanvallen van diarree kan je zelf behandelen, tenzij je bijkomende symptomen krijgt zoals koorts, bloed of slijm in je stoelgang; in dat geval moet je een arts raadplegen. Symptomen van diarree kunnen worden verlicht door het gebruik van IMODIUM® Capsules, IMODIUM® Instant orodispergeerbare tabletten of IMODIUM® Duo tabletten, die vaak verlichting kunnen bieden in slechts één dosis.

IMODIUM® biedt u een uitgebreid gamma geneesmiddelen aan voor uiteenlopende situaties:

Geneesmiddel zonder voorschrift verkrijgbaar in de apotheek.

GeneesmiddelBeschikbare verpakkingsformaten
IMODIUM® Instant orodispergeerbare tabletten20, 60
IMODIUM® Duo tabletten18
IMODIUM® Capsules20, 60, 200

×
;